Welkom Thaneesha !

Thaneesha.jpg

In Wijkgezondheidscentrum Daenshuis en De Oever vinden we het belangrijk om niet enkel aandacht te hebben voor de zorg en het genezen van ziekte, maar willen we met gezondheidsbevordering bijdragen aan de algemene gezondheid van onze patiënten en de bewoners van de wijk. Dit doen we door hen bewust te maken van allerlei factoren die een invloed hebben op hun lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn. Gezondheidspromotie tracht zoveel mogelijk in te spelen op de noden van onze patiënten en buurtbewoners. Daarom is gezondheidspromotie dynamisch en komen er geregeld nieuwe acties. Via deze projecten en acties zetten we gezondheidsthema’s in de kijker en stimuleren we iedereen om gezonde keuzes te maken in het dagelijkse leven.

Naast gezondheidspromotie werken we ook aan ziektepreventie. Dit heeft als doel bepaalde ziektes of aandoeningen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken en is gericht naar de ingeschreven patiënten.

Onze gezondheidspromotor krijgt hierbij de ondersteuning van het multidisciplinair team.

Fietsspel : Samen eco op de velo

co2.jpg

Van 1 september tot 31 oktober kan je in Aalst deelnemen aan het fietsspel ‘Samen eco op de velo’. Het doel is zoveel mogelijk te fietsen in Aalst en te shoppen bij lokale handelaren.

Met het project willen we alle inwoners van de stad Aalst warm maken om meer op hun fiets te kruipen en lokaal te kopen. Dit beogen we door een spel waarbij inwoners en handelaars samenwerken om zoveel mogelijk fietskilometers te verzamelen.

Het spel zal visueel voorgesteld worden door een route van zwarte CO2-wolkjes uit te stippelen op een wereldkaart. We vragen aan de deelnemende fietsers om hun kilometers te registreren telkens wanneer ze bij een deelnemende winkel of stadsdienst de QR-code scannen van ‘CO2 neutrAALST’. Hoe meer kilometers we verzamelen, hoe sneller de zwarte wolkjes op onze route opklaren. Per continent dat opgeschoond wordt met schone lucht, belonen wij tien deelnemende fietsers met een waardebon of een streekproduct. Als gezamenlijke beloning voor alle inwoners van onze stad schenken we bomen aan Natuurpunt per bereikt continent.

Coronavirus COVID-19

Knipsel.JPG

Coronavirussen (CoV) zijn een grote familie van virussen die ziekten veroorzaken, variërend van verkoudheid tot ernstige ziekten zoals MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) en SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome). COVID-19 is een nieuwe stam die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld.

Sommige coronavirussen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze worden overgedragen tussen dieren en mensen. Gedetailleerd onderzoek wees uit dat SARS-CoV werd overgedragen van civetkatten op mensen en MERS-CoV van dromedarissen op mensen.

Veel voorkomende tekenen van infectie zijn koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. In ernstigere gevallen kan de infectie leiden tot longontsteking, ernstig acuut ademhalingssyndroom, nierfalen en zelfs de dood. Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.

Algemene aanbevelingen om de verspreiding van het virus te voorkomen zijn het regelmatig wassen van de handen, het bedekken van mond en neus bij hoesten en niezen en contact vermijden met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen (bijv. hoesten en niezen).

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen.

  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.

  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog.

  • Blijf thuis als je ziek bent.

Vragen ? www.info-coronavirus.be/nl/faqs/

RARE DISEASE DAY 29/2/2020

RareDiseaseDay.JPG

De laatste dag van februari, en dit jaar dus op een zeldzame 29 februari, is het ‘Rare Disease Day’. Op deze dag wordt er internationaal campagne gevoerd om het grote publiek en beleidsmakers te sensibiliseren voor zeldzame ziekten en hun impact op het leven van patiënten en families.

RaDiOrg – de koepelvereniging voor alle mensen met een zeldzame ziekte in België – organiseert de Belgische campagne, met een bloementapijt in hartje Brussel, met duizenden origami edelweiss, als symbool van zeldzaamheid.

Het Daenshuis geeft fietslessen aan volwassenen!

Zin om dit voorjaar (april -mei-juni 2020) te leren fietsen op je eigen tempo? Schrijf je dan nu in!

Wijkgezondheidscentrum Daenshuis organiseert samen met de stad Aalst een lessenreeks voor volwassenen van 10 lessen waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen. Een eigen fiets meebrengen is niet nodig. Onze professionele begeleiders leren je stap voor stap fietsen en gaan met jou ook de baan op. Er wordt aandacht besteed aan verkeersregels zodat iedereen na deze lessenreeks veilig en volledig zelfstandig op de openbare weg kan fietsen.

Start lessenreeks: woensdag 22/4 tem 24/6, van 9u00 tot 12u00
Plaats: WGC Daenshuis Sinte Annalaan 41, 9300 Aalst
Prijs: 25€ - huurprijs fiets, helm, verzekering, drankje en versnapering inbegrepen
Heb je een UITPAS? Dan betaal je maar 5€

Inschrijving is pas definitief NA betaling in het Daenshuis of De Oever